Innovation

Innovation

Når et firma får specielle privilegier og arbejder under et monopol, er der ikke længere økonomiske gevinster for dem ved at udvikle en bedre service.

…først når systemet er blevet kompromitteret og skaden er sket vil der være et incitament hos DanID for at reparere sikkerhedshullet.

Det er særligt risikabelt at fjerne innovation omkring sikkerhed på internettet, da alting her netop udvikler sig så hurtigt. Det vil betyde, at det ikke længere er nødvendigt for DanID at forebygge og udvikle sit system, før et eventuelt angreb sker. Hackere får mulighed for at prøve deres egenskaber af, og først når systemet er blevet kompromitteret og skaden er sket, vil der være et incitament hos DanID til at reparere sikkerhedshullet.[1]

Desuden vil det ikke længere være nødvendigt at forbedre brugervenligheden eller tilbyde en ny og bedre løsning, da forbrugerne ikke har noget andet valg, end at acceptere hvad der bliver serveret for dem.

I tilfældet med NemID kan vi allerede se, hvordan tilbuddet om et SmartCard med brugerens signatur er blevet forsinket et halvt år[2]. Ikke nok med det, så har de tilmed planer om at udbyde de mere brugervenlige services via brugerbetaling, så brugeren bliver tvunget til at bruge et system, de ufrivilligt har betalt for gennem skatten. En vigtig pointe er her, at hvis de vil have noget bedre end det dårligste system, så skal de også betale for dét![3]

Det er forkasteligt, at systemet er blevet solgt på falsk reklame om, at vi er nødt til at have en nationaliseret løsning for at holde Danmarks IT-infrastruktur på niveau med resten af verden.

Den eneste måde det kan gøres på, er at blande staten uden om sikkerheden på internettet, og sørge for at udbydere af disse tjenester kan arbejde på bedste vis ubesværet af kartelaftaler, regering og banker imellem.

NemID bør fjernes hurtigst muligt, på trods af at millioner af kroner er spildt, så vi ikke graver graven dybere og ødelægger alles privatliv og chancer for udvikling i fremtiden.

  1. Så nemt at hacke NemID – kæmpe sikkerhedsbrist
  2. Privat NemID-nøgle på smartcard forsinket et halvt år
  3. Videnskabsminister: NemID må gerne koste penge